Ce este vitiligo?
Vitiligo este o afectiune a pielii care provoaca depigmentarea pielii. Daca vitiligo afecteaza o parte a corpului care este acoperita de par, parul din acea zona poate deveni alb sau carunt.
Vitiligo apare atunci cand sistemul imunitar al corpului distruge melanocitele. Melanocitele sunt celule ale pielii care produc melanina, substanta chimica care confera pielii culoarea sau pigmentul.
Pe cine afecteaza vitiligo?
Vitiligo afecteaza in mod egal toate rasele si sexele. Este mai vizibil la persoanele cu tonuri ale pielii mai inchise. Desi vitiligo se poate dezvolta la oricine, la orice varsta, petele devin de obicei evidente inainte de varsta de 30 de ani.
Este posibil ca o persoana sa prezinte un risc mai mare de a dezvolta vitiligo daca sufera de anumite afectiuni autoimune, cum ar fi:
- Boala Addison
- Anemie
- Diabet (tip 1)
- Lupus
- Psoriazis
- Artrita reumatoida
- Boala tiroidiana autoimuna
Cat de comun este vitiligo?
Vitiligo apare la peste 1% din populatia lumii.
Cum debuteaza si cum progreseaza vitiligo?
Vitiligo debuteaza de obicei cu cateva macule mici sau pete albe care se pot raspandi treptat pe corp. Vitiligo se localizeaza la debut de obicei pe maini, antebrate, picioare si fata, dar se poate dezvolta pe orice parte a corpului, inclusiv pe membranele mucoaselor (mucoasa umeda a gurii, nasului, zonelor genitale si rectale), ochilor si urechii interne. Uneori, petele continua sa se mareasca si sa se raspandeasca, dar de obicei raman in acelasi loc ani de zile. Localizarea maculelor mai mici se schimba in timp, pe masura ce anumite zone ale pielii isi pierd si isi recapata pigmentul.
Procentul de piele afectata variaza pentru fiecare persoana diagnosticata cu vitiligo.
Care sunt tipurile de vitiligo?
Tipurile de vitiligo sunt:
- Vitiligo generalizat: Acesta este cel mai frecvent tip de vitiligo, care face ca maculele sa apara in diferite locuri ale corpului.
- Vitiligo segmentar: Acest tip de vitiligo afecteaza doar o parte a corpului sau o zona, cum ar fi mainile sau fata.
- Vitiligo localizat la nivelul mucoaselor: Acest tip de vitiligo afecteaza membranele mucoase ale gurii sau ale organelor genitale.
- Vitiligo focal: Vitiligo focal este un tip rar de vitiligo in care maculele se dezvolta pe o zona mica si nu se raspandesc dupa un anumit model in decurs de unul pana la doi ani.
- Vitiligo tricom: Acest tip provoaca pete cu un centru alb sau incolor, apoi o zona cu pigmentare mai deschisa si o zona din tonul natural al pielii.
- Vitiligo universal: Acest tip rar de vitiligo face ca mai mult de 80% din piele sa nu aiba pigment.
Care sunt simptomele vitiligo?
Semnele si simptomele de vitiligo sunt:
- Pete depigmentate pe piele sau pe mucoase
- Zonele corpului ce prezinta pilozitate afectate de vitiligo pot prezenta fire de par argintii, albe, grizonate
Simptomele pot fi usoare si pot afecta doar o zona mica a corpului sau severe si pot afecta o zona mare a pielii. Unele persoane cu vitiligo simt mancarimi ale pielii inainte de debutul depigmentarii.
Simptomele vitiligo pot aparea oriunde pe pielea corpului. Cele mai frecvente zone afectate de vitiligo sunt:
- Mainile
- Picioarele
- Bratele
- Fata
- Membrane mucoase (in interiorul gurii, buzelor si nasului)
- Organele genitale (penisul)
Ce cauzeaza vitiligo?
Lipsa pigmentului (melanina) cauzeaza vitiligo. Motivul pentru care se intampla acest lucru este necunoscut. Cercetarile sugereaza ca vitiligo ar putea cauzat de:
- O afectiune autoimuna: sistemul imunitar confunda celulele sanatoase (melanocitele) cu invadatori straini, cum ar fi bacteriile, care pot dauna organismului. Acest lucru face ca sistemul imunitar sa reactioneze excesiv si sa dezvolte anticorpi pentru a distruge melanocitele.
- Modificari genetice: o mutatie genetica sau o modificare a ADN-ului poate afecta modul in care functioneaza melanocitele. Exista peste 30 de gene care pot creste riscul de a dezvolta vitiligo.
- Stresul: cantitatea de pigment pe care celulele melanocite o produc se poate modifica daca persoana se confrunta cu stres emotional frecvent sau stres fizic.
- Agenti declansatori din mediu: factori precum radiatiile ultraviolete si expunerea la substante chimice toxice pot afecta modul in care functioneaza celulele melanocitelor.
Studiile indica faptul ca aproximativ 30% dintre cazurile de vitiligo sunt genetice. Acest lucru inseamna ca afectiunea este ereditara si ca se poate mosteni. Mai multe mutatii genetice posibile afecteaza modul in care functioneaza melanocitele.
Este vitiligo dureros?
Nu, vitiligo nu este dureros.
Vitiligo provoaca complicatii?
Desi vitiligo este in principal o afectiune estetica, vitiligo poate provoca:
- Sensibilizarea pielii: In zona pielii afectata de pete nu se gasesc melanocite, asa ca pielea poate fi mai sensibila la lumina soarelui decat restul pielii. Acest lucru poate face ca pielea sa se arda rapid in loc sa se bronzeze.
- Anomalii oculare: Persoanele cu vitiligo pot avea unele anomalii la nivelul retinei (stratul interior al ochiului care contine celule sensibile la lumina) si unele variatii de culoare in iris (partea colorata a ochiului). In unele cazuri, exista o inflamatie a retinei sau a irisului, dar de obicei vederea nu este afectata.
- Predispozitie la afectiuni autoimune: Persoanele cu vitiligo pot dezvolta mai usor afectiuni autoimune. Conditiile autoimune frecvente includ hipotiroidismul, diabetul si anemia.
- Afectare emotionala: Persoanele cu vitiligo se pot simti jenate de felul in care arata pielea lor. Unele persoane diagnosticate cu vitiligo dezvolta o stima de sine scazuta. Acest lucru ar putea provoca anxietate sau depresie. Daca se intampla acest lucru, ar trebui consultat un psiholog sau un medic psihiatru.
Cum este diagnosticat vitiligo?
O examinare vizuala de catre un medic duce de obicei la un diagnostic precis de vitiligo. Medicul poate folosi o lampa Wood pentru a studia aspectul pielii. Aceasta lampa foloseste o lumina ultravioleta (UV) care ajuta la diferentierea vitiligo de alte afectiuni ale pielii.
Ce alte afectiuni seamana cu vitiligo?
Exista si alte afectiuni care conduce la depigmentare, inclusiv:
- Leucodermie chimica: Expunerea la unele substante chimice industriale provoaca deteriorarea celulelor pielii, rezultand zone albe liniare sau pete ale pielii.
- Tinea versicolor: Aceasta infectie fungica poate crea pete intunecate care apar pe pielea deschisa la culoare sau pete deschise care apar pe pielea mai inchisa la culoare.
- Albinism: Aceasta conditie genetica inseamna ca o persoana prezinta niveluri mai scazute de melanina in piele, par sau ochi.
- Pitiriazisul alba: Aceasta afectiune debuteaza cu zone rosii si solzoase ale pielii, care se estompeaza in zone solzoase mai deschise de piele.
Cum se trateaza vitiligo?
Tratamentul pentru vitiligo nu este necesar, deoarece afectiunea nu afecteaza organismul, fiind de ordin estetic. Daca vitiligo este larg raspandit pe corp sau simptomele fizice afecteaza starea emotionala a persoanei, medicul poate ajuta la identificarea unei optiuni de tratament.
Medicamente
- Medicamente care controleaza inflamatia. Aplicarea unei creme cu corticosteroizi pe pielea afectata poate ajuta in procesul de repigmentare. Tratamentul este mai eficient atunci cand vitiligo este inca in stadiile incipiente. Acest tip de crema este eficient si usor de utilizat, dar este posibil sa nu se observe modificari ale culorii pielii timp de cateva luni. Posibilele efecte secundare includ subtierea pielii sau aparitia de dungi sau linii pe piele.
Pastilele sau injectiile cu corticosteroizi ar putea fi o optiune pentru persoanele a caror afectiune progreseaza rapid.
- Medicamente care actioneaza asupra sistemului imunitar. Unguentele inhibitoare ale calcineurinei, cum ar fi tacrolimus sau pimecrolimus pot fi eficiente pentru persoanele cu zone mici de depigmentare, in special pe fata si gat. U.S. Food and Drug Administration (FDA) a avertizat despre o posibila legatura intre aceste medicamente si cancerul de piele.
Terapii
- Fototerapia. S-a demonstrat ca fototerapia cu ultraviolete B (UVB) opreste sau incetineste progresia vitiligo activ. Ar putea fi mai eficient atunci cand este utilizat in asociere cu corticosteroizi sau inhibitori ai calcineurinei. Trebuie discutat cu medicul despre riscurile si beneficiile utilizarii acestor medicamente impreuna cu fototerapia.
Posibilele efecte secundare ale terapiei cu ultraviolete B cu banda ingusta includ roseata, mancarime si arsuri. Aceste reactii adverse dispar de obicei in cateva ore dupa tratament.
Interventie chirurgicala
Daca fototerapia si medicamentele nu au functionat, interventia chirurgicala poate fi o optiune de tratament. Urmatoarele tehnici au scopul de a uniformiza nuanta pielii prin restabilirea culorii:
- Transplant de piele. In aceasta procedura, medicul transfera sectiuni foarte mici din pielea sanatoasa si pigmentata in zonele care si-au pierdut pigmentul. Aceasta procedura este uneori folosita in cazul petelor mici de vitiligo.
Riscurile posibile includ infectia, cicatricile, aspectul neuniform al pielii.
- Transplant de celule. In aceasta procedura, medicul preia putin tesut din pielea pigmentata, transfera celulele intr-o solutie speciala si apoi le transplanteaza pe zona afectata. Rezultatele acestei proceduri de repigmentare incep sa apara in patru saptamani.
Riscurile posibile includ cicatrici, infectie si nuanta neuniforma a pielii.
Stil de viata si remedii la domiciliu
Daca o persoana este afectata de vitiligo, urmatoarele tactici de autoingrijire pot ajuta la ingrijirea si imbunatatirea aspectului pielii:
- Protejarea pielii de soare si de sursele artificiale de lumina UV. Se recomanda utilizarea unei protectii solare cu spectru larg, rezistenta la apa, cu un SPF de cel putin 30. Se aplica cu generozitate crema de protectie solara si se reaplica la fiecare doua ore sau mai des daca persoana inoata sau transpira abundent.
- Aplicarea machiajului pe pielea afectata. Produsele de machiaj si autobronzantele pot ajuta la minimizarea diferentelor de culoare a pielii. Poate fi necesara incercarea mai multor marci de machiaj sau autobronzante pentru a identifica unul care sa se imbine perfect cu nuanta normala a pielii.
- Nu se recmanda tatuarea. Deteriorarea pielii, cum ar fi cea cauzata de un tatuaj, poate provoca aparitia unei noi pete de vitiligo in doua saptamani.
Medicina alternativa
Studiile limitate arata ca planta Ginkgo biloba poate ajuta la repigmentarea pielii la persoanele cu vitiligo. Alte studii mici arata ca acidul alfa lipoic, acidul folic, vitamina C si vitamina B12 plus fototerapie pot restabili culoarea pielii pentru unele persoane.
Ca si in cazul oricarui tratament fara prescriptie medicala, se recomanda consult medical inainte de a incerca terapii de medicina alternativa pentru a evita complicatiile si posibilele interactiuni cu alte tratamente.
Bibliografie:
Vitiligo, Mayo Clinic official website
Vitiligo, NHS official website
Vitiligo, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona